Приятели

Ако се намирате в близост go хижа Беласица, не пропускайте приятната и красива пътека „Приятели". Подходът към хижата е от град Петрич. До нея може да стигнете пеш по маркиран туристически маршрут или с автомобил (пътят е асфалтов).
Пътеката „Приятели" е създадена от Българска фондация Биоразнообразие през 2009 г. по проект .Опазване на глобално значимото биоразнообразие на планината Беласица чрез Въвличане на местните общности в развитие на екотуризма, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.
Началото си започва от х. Беласица и води до живописния Лешнишки водопад. Следвайки синята маркировка туристите ще се докоснат до непознатия и уникален свят на нашите приятели дърветата. Продължителността на маршрута е 1 час и 40 минути (без почивките:), а дължината му в двете посоки – 3,6 км. В хижата и около нея са разположени интерактивни табла, които представят 10 дървета на Беласица. По пътеката са разположени табелки, които помагат на туристите да разпознават тези дървета.
Пътеката започва c информационно табло за маршрута, което се намира пред хижата. Следвайки синята маркировка, ще се пренесете в приказния свят на нашите приятели дърветата. Продължителността на маршрута е 1 час и 40 минути (без почивките:), а дължината му в двете посоки - 3,6 км. В района на хижата са разположени 4 интерактивни модула: „Хайде да се запознаем" ще ви представи много любопитни факти за 10 дървета на Беласица.
„Чия е тази дреха?" ще ви научи да различавате дърветата по тяхната кора и дървесина. „Дървото и неговите приятели" ще ви въведе в света на дърветата и обитателите на горите.Пред хижата се намира .Дървото на откровението", което разказва какво ни дават дърветата.По време на разходката в помощ ще ви бъдат табелки с рисунки на дърветата и техните имена. Любопитно за дърветата:
Дърветата живеят най-дълго на земята. Едно дърво произвежда около 120 кг кислород ежегодно.За една година 1-декар гора може да преработи въглерода, отделен при шофирането на 1500 км от лека кола.Горите покриват около 1/3 от нашата планета.Всяка година горската покривка намалява с около 0,20%, т.е. изчезват гори с големината на Гърция. За да компенсираме унищожените през последните години гори всеки трябва да залеси и да се грижи за две дръвчета годишно. За да спасим гора с площ 5 декара, трябва да рециклираме 1 тон хартия.
Дърветата на Беласица:
•В Беласица се срещат 143 вида дървета и храсти.
• Сред по-редките представители са бодливолистния джел, обикновения тис, борисовата ела.
•В планината може да срещнете и много дървета и храсти с вкусни плодове: череша, вишна, диВа круша, джанка, скоруша, обикновен дрян, къпина, малина.
•Символът на планината са уникалните кестенови гори.
•Характерният за другите ни планини дъбов пояс в Беласица е заменен с кестенов.
•Присъствието на иглолистните гори е незначително, с изключение на последния субалпийски пояс (най-вече заради наличието на хвойната).
•В ниските части на планината покрай реките ще видите причудливи гиганти - чинари. Местните хора ги наричат явори, откъдето идва и името на село Яворница.
Дървета рекордьори:
•Дървото с най-дълбока коренова система е роднина на смокинята и живее в Африка. Корените му достигат до 120 м дълбочина.
•Най-бързо растящото дърво е Видалбиция, която живее в Малайзия. Средно расте около 2,5 см дневно.
•Най-дебелото дърво е „Кестенът на стоте коня" в Сицилия. През 18 век в неговия ствол е имало малка къща, а обиколката на дънера му е била 57,9 м.
•Най-Високото дърво е евкалипт, който расте 8 Австралия. Височината му е над 152 метра.
•Най-старото дърво в света е открито през 2004 г. в Швеция. То е от вида обикновен смърч и е на 9 950 години.
•Най-старото дърво в България, Гранитският дъб, е от вида летен дъб. Възрастта му се изчислява на около 1650 години.
•Байкушебата мура е най-старото иглолистно дърво в България с възраст над 1300 години.


<< Назад